|  DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    GRMIS    |    ADMINISTRACIJA  

Nahajate se tukaj

  STROKOVNA EKSKURZIJA ŠTUDENTOV GOSTINSTVA IN TURIZMA PO POTEH SLOVENSKE DEDIŠČINE

  Študentje 1. in 2. letnika Višje strokovne šole, programa gostinstvo in turizem, smo se v mesecu februarju 2022 odpravili na dvodnevno ekskurzijo po Sloveniji na katero nas je popeljal študent iz podjetja prevozništvo Boštjan Kikelj, s. p. 
   
  V glavnem mestu, v Ljubljani, smo si ogledali butični hotel Zlata Ladjica https://zlataladjica.com/, ki nam ga je predstavil concierge. Zgradba hotela je stara več kot 500 let in je spominsko zaščitena. Hotel so po nekajletni prenovi odprli v letu 2021. Gostom v svoji restavraciji ponuja tipično lokalno in sezonsko hrano. Hotel ima na voljo 15 sob, vsaka s svojo posebno zgodbo vezano na Ljubljano. Prav tako za goste izvajajo degustacije slovenskega piva iz manjših slovenskih pivovarn. Gostje hotela lahko koristijo tudi wellness storitve.
   
  Z veliko informacijami iz hotela smo se odpravili v butični in najbolj »instagramski« hotel Rose https://www.bledrose.com/sl/, ki se nahaja na Bledu. Tam nas je po hotelu popeljal concierge, ki nam je pokazal različne kategorije hotelskih sob, wellness center ter poslovne prostore namenjene za kongrese, seminarje in različne delavnice. Restavracijo hotela nam je predstavil vodja strežbe ter za nas izvedel degustacijo Blejske kremne rezine z domačim ledenim čajem. Ob razvajanju naših brbončic nas je prišel pozdraviti glavni kuhar in nam na kratko predstavil potek dela v kuhinji. Hotel so leta 2019 prenovili in nagradili gostinsko turistično ponudbo iz 3* v kategorijo s 4*.  
   
  Po ogledu hotela smo se odpeljali v sosednjo vas na ogled kmetije Trsegvav https://trglav.si/si/, kjer smo imeli degustacijo žganjekuhe. Tovrstno žganje je pridelano na osnovi sadja vrste hruške tepka. Uživali smo ob pokušnji domačih mesnin. Lastnica kmetije nam je predstavila potek žganje- kuhe, življenja na kmetiji, priložnosti umestitve tovrstne ponudbe v gastronomijo ter projekt ohranjanja in zaščite avtohtonih tepk.
   
  Prvi dan strokovne ekskurzije smo zaključili v butičnem hotelu Triglav na Bledu iz leta 1906 https://www.hoteltriglavbled.si/ Ob večerji smo prisluhnili predstavitvi hotela in uživali v degustacije penine in drugih vrst slovenskega vina. Udeležili smo se praktične delavnice, kjer smo preizkusili svoje znanje iz gastronomije, postrežbe jedi in pijač ter izdaje jedi v kuhinji.
     
  Drugi dan smo se zgodaj zjutraj odpravili na ogled butičnega hotela Sunrose 7 -  Heritage Boutique Hotel  https://www.sunrose7.com/en/contact, ki se nahaja v Bohinjski Bistrici, katerega zgodovina sega v leto 1890. Tam nas je sprejela vodja hotela ter nam je predstavila zgodovino hotela in izvedla ogled. Hotel je bil prenovljen in odprt leta 2019. Posebnost sob je v tem, da svojim gostom ne nudijo možnosti uporabe televizije, telefonov, radia ali druge moderne tehnologije. Vsaka soba ima svojo zgodbo. Hotel ima svojo restavracijo, ki ponuja jedi narejene iz lokalno in tradicionalnih slovensko pridelanih živil. Restavracijo lahko spremenijo v prostor za seminarje, kongrese in različne delavnice. Imajo tudi svoj wellness z manjšim bazenom. Hotel je v zadnjih 4 letih pridobil različne nagrade in certifikate, kot so npr. Zeleni ključ, Travelife, Bohinjsko in Slovenia Green.
   
  Po ogledu hotela smo se odpravili na ogled Planšarskega muzeja v vas Fužine v Bohinju https://www.gorenjski-muzej.si/lokacije/plansarski-muzej/ V muzeju smo pod strokovnim vodstvom prisluhnili nekdanjemu in sedanjemu življenju planšarjev, njihovemu delu in različnim dogodivščinam.
   
  Po zanimivem in poučnem ogledu muzeja smo si v sosednji vasi Studor ogledali Oplenovo hišo https://www.gorenjski-muzej.si/lokacije/oplenova-hisa/. Ob vhodu v hišo nas je že pričakala skrbnica hiše in nam predstavila vsebine tipične bohinjske domačije s stanovanjskimi in gospodarskimi prostori. Hiša je bila zgrajena v začetku 19. stoletja in je že več kot 30 let na voljo za ogled turistom. V njej lahko najdemo tipično črno kuhinjo, »hišo«, kamro, podstrešje in klet. Od gospodarskega poslopja pa hlev, prizidek z gankom, kjer shranjujejo stare predmete in orodja.
   
  Naša pot se je nadaljevala do turistične kmetije Gartner https://www.facebook.com/turisticnakmetijagartner/. Po ogledu kmetije smo uživali v degustaciji tipičnih bohinjskih sirov, še posebej v posebni vsti sira Mohant z označbo  zaščitenega geografskega porekla. Prav tako smo si ogledali še sirarno in prodajalno ter apartmaje turistične kmetije.
   
  Naša pot se je nadaljevala do Dvora Jezeršek https://www.jezersek.si/en/locations/dvor-jezersek/restaurant, ki se nahaja na Zgornjem Brniku. Tam nas je sprejel vodja enote, ki nam je predstavil več kot 250 let staro domačijo, ki je bila obnovljena pred desetletjem. Njihova gastronomija ima poudarek na slovenski kulinariki, ki jo gradijo z lokalnimi ponudniki živil. Gostom ponujajo restavracijo, hotel, konferenčne prostore in možnost izobraževanja v okviru Akademije Jezeršek. Na Dvoru smo v njihovi vinski kleti uživali v degustaciji Kranjske klobase in slovenkega vina.
   
  Ko smo se okrepčali, se je naša pot vila proti zadnji postojanki, hotelu Intercontinental v Ljubljani https://www.ihg.com Pomočnik vodje recepcije nas je popeljal po hotelu, kjer smo si poleg različnih kategorij sob ogledali tudi velik kongresni center ter bar v 21. nadstropju. Hotel je edini 5* hotel v Ljubljani, ki svojim gostom ponuja možnost namestitve v 170 hotelskih sobah.
  Utrinki z ekskurzije se nahajajo tukaj.
  Zapisala:
  Nastja Starič, študentka 1. letnika