|  DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    GRMIS    |    ADMINISTRACIJA  
MUNERA 3


 

Prijava
KONTAKTNE INFORMACIJE

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA
Grm Novo mesto - 
center biotehnike in turizma  
Sevno 13
8000 Novo mesto
Tel: 07 39 34 734
Fax: 07 39 34 710
e-mail: referat-grm@guest.arnes.si

URADNE URE REFERATA:
vsak delovnik od 9:00 do 10:30

VIZITKA

Nahajate se tukaj

  ŠTUDENTI NA TERENSKIH VAJAH V SEČOVELJSKIH SOLINAH

  V ponedeljek, 27. 5. 2024, smo se študenti 1. letnika programa Naravovarstvo s predavateljico mag. Urško Ogrinc zbrali pred Krajinskim parkom Sečoveljske soline. Vodička iz parka nam je na začetku podala krajšo razlago o samem krajinskem parku. Nato smo se odpravili na ogled po solinah.
  Sečoveljske in Strunjanske soline so ene izmed zadnjih solin v Sredozemlju, kjer sol pridobivajo ročno po več sto let stari metodi, ki je do narave in ljudi prijazna. Ravno tradicionalna metoda je skozi stoletja omogočila razvoj posebnih življenjskih okolij v solnih bazenih in ob njih, kjer narava in človek živita z roko v roki.
  V solinah smo si ogledali del, ki se imenuje Lera. Le še na tem delu solin se pridobiva sol. Sol se pridobiva v posebnih bazenih, ki so prekriti s petolo. V bazene spustijo morsko vodo, ki počasi izhlapeva in s pomočjo solinarjev, ki oskrbujejo bazene, nastaja sol. Nastanek soli in količina soli je zelo odvisna tudi od vremena.
  Ena izmed najbolj znanih ptic, ki jo lahko najdemo na solinah, je mala bela čaplja, ki je tudi simbol parka. Soline so zavarovane z Ramsarsko konvencijo, ki ščiti soline kot mokrišča, saj so gnezdišče mnogih ptic, do zdaj so jih našteli kar 296 vrst.
  Na sredini solin smo se ustavili in lahko smo videli lesene hišice, v katerih imajo solinarji svoje orodje.
  Na koncu ogleda smo pogledali tudi 10 minutni filmček o solinah. Po ogledu filmčka pa smo šli na razgledno točko, iz katere se vidijo celotne soline. Na poti nazaj smo se ustavili tudi v njihovi trgovini, kjer prodajajo lokalne produkte kot so sol, mila, čokolada s soljo itd.
  Strokovna ekskurzija v Krajinski park Sečoveljske soline se mi je zdela odlična.
  Besedilo in foto: Lina Snoj, študentka 1. l. NAR